Vikingatiden har haft en stor inverkan på Europas historia. Vikingarnas resor och bosättningar bidrog till kulturell och ekonomisk utbyte mellan olika delar av världen. Deras sagor och myter fortsätter att fascinera och inspirera människor idag. Idag finns flera lämningar från vikingar i Sverige som ni kan uppleva på guidade vikingaturer från Stockholm där ni tas tillbaka till vikingatiden.
Om Vikingatiden
Utgrävningar i Sverige har avslöjat vikingabyar, hus, skepp och mycket annat som ger insikt i vikingarnas vardagsliv. Vikingar är berömda för sina långskepp, som var snabba och kunde navigera både på öppet hav och i floder. De var också handelsmän som handlade med varor som pälsar, slavar, honung, valrossben och järn.
Vikingarna använde runor för att skriva. Runstenar och inskriptioner finns bevarade än idag. Deras religion var gudar som Oden, Tor, Freja och Loke. Tiden för vikingatiden började Ca. 793 e.Kr., ofta markerad av plundringen av Lindisfarne-klostret i England. Slutet för vikingarna var ca. 1066 e.Kr., med slaget vid Stamford Bridge och slaget vid Hastings i England.
Birka Sveriges första stad
Birka Vikingastad, belägen på ön Björkö i Mälaren, är en av de mest kända vikingatida handelsplatserna i Sverige. Birka kallas också för Sveriges första stad. Du kan ta en båttur från Stockholm till Birka, där du kan utforska arkeologiska utgrävningar, besöka museet och gå med på guidade turer på Birka som ger dig en inblick i livet under vikingatiden.
Boka in er på någon av de intressanta vikingaturerna från Stockholm nedan. Vi samarbetar vi med Strömma och Sweden History Tours för bokning av biljetter.
Res tillbaka 1000 år i tiden till vikingtiden. Här kan du välja mellan 3 olika guidade turer som avgår ifrån Stockholm och tar dig runt till flera välbevarade platser där du får se flera av spåren vikingarna lämnat efter sig. I området kring Vallentunasjön finns Sveriges flesta runstenar samlade. Området kallas Runriket och är en av platserna ni besöker under en vikingatur. Ni får veta vad vikingarna berättade om på runstenarna och höra berättelser om olika vikingar som levt i dessa områden.
Säsong: året runt
Tid: 3, 5 och 8 timmar
Vad får ni se?: Via bokningsknapparna nedan får du all information om vilka platser ni besöker på varje vikingatur.
Avgår ifrån: Ni blir upphämtade och avlämnade vid ert hotell eller boende i centrala Stockholm. (Inom 4 km från Stockholms centralstation.)
Språk: Guidning sker endast på engelska.
Samma vikingaturer som ovan kan även bokas som en privat tur. Allt innehåll i privat guidad tur 3, 5 och 8 timmar är det samma som allmänna turer.
Minsta antal personer: Privata vikingaturen avgår vid minst 3 personer inbokade. (Not. Om ni är 2 personer som önskar åka på en privat vikingatur, då kan ni boka in 3 personer.)
Ta båten från centrala Stockholm till Sveriges första stad, Birka på Björkö i Mälaren. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet. Det sägs att Birka grundades redan på 750-talet och här finns många spår efter vikingar.
Turen till Birka från Stockholm är en heldagsutflykt. Ni är iväg under ca 7 - 8 timmar. Ombord på båten finns ett café där ni kan köpa enklare rätter, fika, snacks och kalla och varma drycker. Tid på Birka mellan 3-3tim 30 min.
Säsong från Stockholm: 4 maj - 27 okt, 2024
Avgår från: Stockholm, Hovgården, Mariefred, Härjarö och Södertälje
The Viking Museum erbjuder dig en spännande och intressant historia om vikingar och dess liv. Stockholms vikingamuseum passar både för vuxna som barn som älskar vikingar. Följ den senaste forskningen om vikingarnas historia! Du får träffa en viking i naturlig storlek som är skapad med DNA från ben bevarade på Sigtunamuseet utanför Stockholm! Han möter dig med sin djupa blåa blick i en monter på museet. Glöm inte ta tågturen "Ragnfrids saga" där du upplever vikingatiden genom rörliga miljöer, ljud och ljus.
Öppet: Året om
Adress: Djurgårdsvägen 68, Djurgården, Stockholm.
Att åka på en vikingatur i Stockholm är ett sätt att uppleva och förstå en viktig del av Sveriges historia och kultur. Det är en chans att gå tillbaka i tiden och få en djupare uppskattning för vikingarnas påverkan på dagens samhälle och det är en fascinerande del av nordisk historia, och en vikingatur erbjuder en möjlighet att lära sig mer om denna mytomspunna period.
Turer tar dig till autentiska platser och historiska miljöer utanför Stockholm där vikingar en gång levde. Turen kan inkludera besök till runstenar, gamla handelsplatser och vikingabosättningar i och runt Stockholm. Vikingaturerna leds av kunniga guider som är experter på ämnet. De kan ge insikter och detaljer som inte alltid är tillgängliga i böcker eller på museum.
En vikingatur är något som både barn och vuxna kan uppskatta. Barn kan särskilt fascineras av berättelser om vikingar och delta i lekfulla aktiviteter medan vuxna får en djupare förståelse för historien. När du bokar en vikingtur beakta hur många timmar turer genomförs på och hur länge barnet kommer orkar följa med. En rolig fråga för barn kan ju vara, bar vikingar verkligen hjälm med horn på? Eller visste vikingarna själva att de var vikingar? Vad lekte vikingabarn med?
Ställ gärna frågor till de duktiga guiderna som tar er runt till intressanta platser utanför Stockholm på en vikingatur.
Den isländska författaren Snorre Sturlasson sägs ha nämnt en plats runt nuvarande Stadsholmen i Stockholm som kallades för Agnefit. När vikingarna kom in med sina båtar genom Stockholms skärgård skulle många båtar vidare till Birka på ön Björkö i Mälaren. Med sig hade vikingarna massor av varor som de behövde lasta om till mindre båtar på sin resa vidare till Birka. Omlastning av båtarna sägs ha skett vid just Agnefit. Det var kring detta område som sedan Stockholm blev en stad grundad av Birger Jarl 1252.