Stadshuset ligger längst ut på Kungsholmen vid Mälaren på den gamla eldkvarnstomten, statsminister Hjalmar Branting invigde Stadshuset 1923 med ett tal på borgargården. Du kan besöka Stadshuset, och gå med på guidad visning.
Historia
Stadshuset tog 15 år att bygga och det invigdes 1923. Huset är byggt i rött tegel och har ett högt torn med Sveriges tre kronor på toppen. Huset har flera kända salar, de mest kända är Bland dess mest kända salar märks Blå hallen, Gyllene salen och Prinsens galleri.
Tornet
Stadshustornet är 106 meter högt. Ni kan besöka Stadshusets torn under sommaren och väl uppe i tornet får ni en härlig utsikt ut över Stockholm stad. Ni kan åka hiss till femte våningen eller gå de 365 trappstegen. På femte våningen finns också ett museum med modeller från byggnationen etc. I toppen finns en Tornspira med tre kronor. Tornspirans tre förgyllda kronor är vinklade med sin bredsida mot Stockholms slott. Deras diameter är på 2,2 meter styck. Hela spiran mäter 8 meter i bredd. På femte våningen finns tornmuseet.
Ta sig hit
Vill du göra ett besök till Stadshuset kan du promenera dit på ca 10 minuter från Centralstationen.
Kända salar i Stadshuset
Stadshuset har flera olika kända salar, de mest kända är Blå hallen, Gyllene salen och Prinsens galleri.
Stockholms kommun
Idag är det Stockholms kommuns förvaltning och ledning som har sitt säte i Stadshuset. Här sammanträder Stockholms kommunfullmäktige och borgarråden arbetar här.
Nobeldagen/Nobelfesten
Under Nobeldagen den 10 december hyllas personer för sina insatser inom litteraturen, vetenskapen, och freden. Kungafamiljen brukar vara på plats och H.M. Konungen delar ut nobelpriser. Varje pristagare tilldelas en guldmedalj, ett diplom och en summa pengar från Nobelstiftelsen. Efter prisutdelningen hålls en bankett i Blå hallen, där den svenska kungafamiljen närvarar som hedersgäster. På kvällen blir det fest -Nobelfesten med middag. Det bjuds in 1300 gäster varje år till Blå hallen.