Stockholms Slott

Kungliga slottet

Stockholms Slott är den svenske monarkens officiella residens!

Förutom Vasaskeppet så är Kungliga Slottet en lika stor sevärdhet i Stockholm. Här har du möjlighet att gå in i slottet och se de fina representationssalarna, Bernadotte-våningen, Ordenssalarna och Rikssalen mfl.

Här finns också flertalet museum med massor av intressant historia. I ett källarvalv på slottet förvaras också Riksregalierna i den sk. Skattkammaren. Här finns också en egen kyrka - Slottskyrkan. Så med andra ord, det är mycket att kika på så en hel dag bör nog spenderas här för att hinna med.

Museum Tre Kronor i Stockholms Slott

Museum Tre Kronor

Ett museum tillägnat det gamla slottet Tre Kronor. Trots branden 1697 finns föremål bevarade som du kan beskåda på museet. Här finns också modeller över hur försvarsborgen på 1200 kan sett ut och slottets olika utseenden genom tiden.

Fri entré med Go City Stockholm Pass

Skattkammaren i Stockholms Slott

Skattkammaren

Sedan 1970 kan man beskåda de fantastiskt vackra Riksregalierna i ett källarvalv på Stockholm Slott. Det är dyrbarheter som Gustav Vasas rikssvärd, Silverdopfunten från 1696, Erik XIV:s krona, spira och äpple och flera prins- och prinsesskronor m.m.

Fri entré med Go City Stockholm Pass

Gustav III Antikmuseum Stockholms Slott

Gustav III:s Antikmuseum

Kung Gustav III var väldigt intressead av konst och antikviteter. Gustav III köpte in skulpturer och statyer under sin resa till Italien under 1700-talet. Efter kungens död bestämdes att konstverken skulle visas upp och idag står de där som redan 1794

Fri entré med Go City Stockholm Pass

Stockholms Slott

Mitt i centrala Stockholm tonar Kungliga slottet upp sig på Stadsholmen intill Gamla Stan. Dagens Kungliga Slott har funnits på samma plats sedan år 1754.

Kungliga Slottets historia
Det är lite delade meningar om hur länge det faktiskt funnits ett slott på platsen för dagens Kungliga Slott. Det sägs att Birger Jarl vid 1200-talet mitt lät uppföra en borg här. En del av den gamla borgen finns bevarad bakom slottets barockfasad. I och med att Gustav Vasa tog makten i Sverige skapades också den moderna nationalstaten Sverige. Borgen i Stockholm blev nu landets förnämnsta residens. Under åren som kom förändrades också borgen till att bli ett praktfullt slott med både vallgrav och vindbrygga som ett riktigt slott i sagornas värld.

1588 fick slottet namnet "Tre Kronor" då det placerades tre förgyllda kronor på toppen av högsta tornet i mitten av slottet. Tre kronor är Sveriges heraldiska nationalsymbol och dessa tre kronor användes redan så tidigt som på 1330-talet av kung Magnus Eriksson. Bränder var ödesdigert förr så även för slottet Tre Kronor. Den 7 maj 1697 utbröt den värsta branden och nästan hela slottet totalförstördes. Inte förrän 1754 stod det nya slottet klart och den kungliga familjen kunde flytta in (kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika). Inga större förändringar har skett med slottet sedan 1700-talet.

Karl XIV Johan
26 jan 1763 föddes Jean Bernadotte i Frankrike. Jean utsågs till kronprins av Sverige 1810 under en tid då Sverige behövde en stark regent. Jean adopterades av dåvarande kung Karl XIII som inte hade några egna barn i livet och fick namnet Karl Johan. När kungen dog 1818 tog Karl Johan över 5 februari 1818. Än idag är det släkten Bernadotte som är tronföljare.

Högvakten
Sedan 1523 har det funnits Högvakt på slottet. Idag ingår Högvakten i Försvarsmaktens uppgift att bevaka Stockholms Slott. Varje dag sker Högvakts-avlösning med specifika procedurer. Under sommar-säsongen med ännu mer ståtligare vaktavlösning.

Slottskyrkan
Kugnliga Slottet har en egen kyrka, Slottskyrkan, och faktiskt en helt egen församling - Hovförsamlingen. Kyrkan är öppen i samband med gudstjänster och högmässor året om. Under sommaren är kyrkan öppen för egen rundvandring.

Stockholm Slott olika salar och våningar
De magnifika paradvåningarna i Stockholms Slott benämns som representationsvåningar. Som ex. Festvåningen, Gästvåningen och Bernadottevåningen. Inredningen är välbevarad och än idag kan du beskåda Gustav III paradsängkammare och Oscar II:s skrivrum.

Stockholms Slott. Källa: Youtube.

Kungafamiljen flyttar in 1754
Adolf Fredrik, Lovisa Ulrika och barnen Gustav (8), Karl (6), Fredrik Adolf (4) och Sofia Albertina (1) flyttade in på det nya slottet i december 1754. Det fanns mycket arbete kvar att utföra på det nya slottet under lång tid framåt. Gustav III blev kung 1771 och han lät ta bort mycket av den äldsta dekorationen som redan hade blivit gammal och omodern.

Stockholm Slott
Adress: Kungliga slottet, Stadsholmen, Gamla Stan, Stockholm

Kuriosa

Det spökar på Stockholms Slott
Det sägs spöka på slottet. En "Vit fru" har vid flera tillfällen visat sig genom århundradena. Senast var 1920 när kronprinsessan Margareta låg för döden.

Drottning Kristinas silvertron
Magnus Gabriel De la Gardie beställde en silvertron som skänktes till Kristina inför hennes kröning 1650. Den är en av bara två möbler som räddades från slottsbranden 1697. Drottning Kristina var dotter till Kung Gustav II Adolf som bland annat grundlade Göteborg 1621.

Gustav III avlider på Kungliga Slottet
Efter att kung Gustav III den 16 mars 1792 skjutits på operan fördes han till Stockholms slott där han senare avled 29 mars 1792.

Inspelningsplats
Slottet har varit med i flera inspelningar som tex Jönssonligan får guldfeber från 1984, Sopor 1981 mfl.

HOTELL I STOCKHOLM

Stockholm erbjuder dig allt ifrån lyxhotell till vandrarhem. Bo centralt vid Gamla Stan så har du gångavstånd till det mesta. Kanske skall du på konsert i Globen eller Friends Arena då är det skönt att bo nära.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Stockholm. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Stockholm:

Hotell nära Stockholms Centralstation

Hotell nära Kungliga Slottet

Hotell nära Gröna Lund

Hotell nära Gamla Stan

Hotell nära Globen / Avicii Arena

Hotell nära Friends Arena

Karta - Stockholms Slott
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top