The Viking Musem ligger på Djurgården i Stockholm. Runt om ligger fler sevärdheter som Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet, VRAK museum och the ABBA Museum.
The Viking Musum vill sprida kunskap om vikingar
En av båthallarna i Wasahamnen på Djurgården fanns för uthyrning och projektet med ett museum om vikingatiden började ta form av några privata engagerade personer. Museet stod klart i april 2017 och öppnade i Båthall 1 vid Djurgårdsstrand på Djurgården i Stockholm. Museet invigdes högtidligt i närvaro av H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia.
Museet startade för att sprida kunskapen om vikingarna och dess myter. Några av föremålen ni ser har lånats från andra museum som tex: Historiska Museet, Gotlands museum och Sigtuna museum.
Vikingatiden har facinerat hela världen och Sverige är ett av de länder som förknippas med vikingatiden. Vikingatiden varade ungefär mellan ca 800-1050 e.Kr. I norden fanns ett fåtal städer som bla: Hedeby i Sønderjylland i Danmark, Uppåkra i Skåne, Birka i Mälaren och Kaupang i Norge. På vikingatiden betydde ordet "viking" "pirat". Man tror att vikingarna dog ut pga pestpandemin, strider med urinvånarna och klimatförändringar.
Rekonstruerade objekt om vikingar
I museet kan ni se rekonstruerade miljöer, vikingar i naturlig storlek, som härrör till olika platser, små miljöer där du kan se hur vikingarna bodde och vad de åt. Flera olika objekt som det kunde se ut på vikingtiden kan också få kännas och bäras på, som en vikinghjälm och svärd.
En annan trevlig uppbyggd miljö är en kort tågfärd med historien om Ragnfrid och hennes man (Ragfrids saga) på en tur långt bort under vikingatiden.
Vad hette Stockholm på vikingatiden?
Man tror att vid dagens Stockholm låg ett fiskeläger under vikingtiden som hette Agnefit. Agnefit låg troligen på det som idag kallas Riddarholmens västra del under det vikingatida 800-talet. Man vet inte riktigt exakt vart byn låg, den kan lika väl ha legat på Stadsholmens sydspets, norr om dagens Slussen.
Var vikingarna brutala och hänsynslösa?
Myten om de våldsamma, plundrande vikingarna, med sina behornade hjälmar, har spridit sig över världen i många år. Kan de nya arkeologiska upptäckterna och forskningen förändra vår syn på livet i Skandinavien för tusen år sedan?. Vi kan nog inte komma undan att när vikingarna krigade mot både England och Frankrike drog de fram med sina vapen och plundrade och dödade sina fiender. Därefter tog de sina byten.
Vikingarna blev uppfostrade från barnsben att bli en krigare (pojkar) och tack vare sin fysiska träning och sin attityd blev en viking oftast orädd vid en strid. Striderna ägde oftast rum under vår och sommaren och när hösten närmade sig åkte de hem för att skörda på den egna gården. Men myten om "behornade hjälmar" vet vi idag att den myten inte är sann.