Under våren och tidig höst kan ni besöka den spännande staden Birka. Besök ön från 700-talet och känn er som en viking! På platsen finns närmare 3000 synliga gravar. Det finns flera olika gravtyper som innehåller antingen brand- eller skelettbegravningar. Många av fynden från gravarna berättar om att samhället präglades av en stark hierarki och stora skillnader mellan både klass och kön.
Historia.
Troligen var det Sveakungen som bestämde att Birka skulle anläggas (i slutet av 700-talet) för att kunna kontrollera handeln i norra Skandinavien. Här skedde byteshandel med arabiskt silver, keramik, östeuropeiska pärlor och siden. I utbyte fick de pälsverk, hudar och järn från Skandinavien. Ordet Birka kan ha härstammat från äldre svenskans "birk" som betyder borg eller handelsplats. Omkring 700–1000 personer tros ha bott i Birka när staden var som störst. Silvret man bytte till sig smältes ned till att göras om till smycken. Många silversmycken hittades vid utgrävningar från flertalet gravar på plats.
Deras enkla hus låg vid stranden. Ett stort arbete som startade för flera år sedan var att rekonstruera ett stadskvarter med tillhörande tomter. Idag kan ni gå in i byn och känna er lite som en viking och förstå lite mer hur det var att leva och bo här.
Benediktermunken Ansgar kom till Birka vid ett par tillfällen. Hans uppdrag var att omvända de hedniska människorna till kristendomen. Hans mål uppfylldes till en liten del - några blev kristna men många kvarhöll sina gamla nordiska gudar. Idag kan ni se en minnesmärke över händelsen med munken Ansgar, ett stort stenkors som restes 1834, Ansgarkorset på höjden inom den gamla fornborgen på Björkö.
Birka överges
Byn övergavs av okänd anledning i slutet av 900-talet. Det finns olika teorier om varför den övergavs. Kan det ha varit ett politiskt beslut eller att landhöjningen vid denna tid gjorde att Birka inte längre var en så strategiskt bra plats. På ön finns ca 3000 gravar.
Utgrävningar i Birka
En av de största fynden på Birka kommer från en av Hjalmar Stolpes utgrävningar under slutet av 1800-talet. Han hittade en stor silverskatt med ca 450 islamiska silvermynt. Han hittade även flertalet silversmycken som låg på ett järnfat.
Hjalmar skulle egentligen till Björkö för att studera insekter i bärnsten - då han från början var entomolog (vetenskap om insekter). Vid sina utgrävningar hittade han gravar, föremål etc från vikingastaden. Han arbetade totalt ca 20 år med utgrävningar på Björkö. En hel del av hans fynd kan ni se på Historiska museet i Stockholm.