Birka

Vikingastaden på Unescos Världsarvslista

Boka en båttur till Sveriges första stad Birka!

Ta en båttur ut i Stockholms skärgård och besök den gamla vikingabyn Birka på Björkö i Mälaren. Staden var uppbyggd med trähus och trånga gränder med en stadsvall som omgärdade staden. Staden hade flera olika hantverkare som arbetade med järnsmide, smycketillverkning i brons och ädla metaller, samt ben- och hornhantverk. Det fanns en borg med krigsmän som skyddade staden från angrepp. Mellan åren 700-900 talet bodde här ca 800-1000 invånare. Staden var en knutpunkt för handel med olika delar av världen och Europa. Ingen vet exakt varför Birka övergavs.

Idag kan ni se utgrävningar, besöka museet, gå in i ett vikingahus, se fornlämningar, gravar m.m. Ni kan gå omkring bland vikingahus och vandra längst gångarna och känna hur det kunde vara att bo i staden under vikingtiden. Det finns en badstrand om barnen eller du själv behöver svalka dig och blir du hungrig kan du äta gott i restaurangen.

Vi samarbetar med Strömma - med turen till Birka.

Boka en tur till Birka

Båtresa till Birka Vikingastaden

Ta båten från centrala Stockholm till Sveriges första stad, Birka på Björkö i Mälaren. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Beroende på vart du åker ifrån tar det mellan 15 min - 2 timmar med båt att åka ut till ön Björkö. Ombord på båten finns ett café där ni kan köpa enklare rätter, fika, snacks och kalla och varma drycker. Tid på Birka mellan 3-3tim 30 min.

Säsong: 4 maj - 27 okt, 2024 (beroende vart du åker ifrån)

Avgår: Stockholm, Hovgården, Mariefred, Härjarö och Södertälje
Tid:
det tar olika tid med båten beroende på vart du åker ifrån (3 - 7 timmar). På plats 3-3 tim 30 min.

Birka

Under våren och tidig höst kan ni besöka den spännande staden Birka. Besök ön från 700-talet och känn er som en viking! På platsen finns närmare 3000 synliga gravar. Det finns flera olika gravtyper som innehåller antingen brand- eller skelettbegravningar. Många av fynden från gravarna berättar om att samhället präglades av en stark hierarki och stora skillnader mellan både klass och kön.

Historia.
Troligen var det Sveakungen som bestämde att Birka skulle anläggas (i slutet av 700-talet) för att kunna kontrollera handeln i norra Skandinavien. Här skedde byteshandel med arabiskt silver, keramik, östeuropeiska pärlor och siden. I utbyte fick de pälsverk, hudar och järn från Skandinavien. Ordet Birka kan ha härstammat från äldre svenskans "birk" som betyder borg eller handelsplats. Omkring 700–1000 personer tros ha bott i Birka när staden var som störst. Silvret man bytte till sig smältes ned till att göras om till smycken. Många silversmycken hittades vid utgrävningar från flertalet gravar på plats.

Deras enkla hus låg vid stranden. Ett stort arbete som startade för flera år sedan var att rekonstruera ett stadskvarter med tillhörande tomter. Idag kan ni gå in i byn och känna er lite som en viking och förstå lite mer hur det var att leva och bo här.

Benediktermunken Ansgar kom till Birka vid ett par tillfällen. Hans uppdrag var att omvända de hedniska människorna till kristendomen. Hans mål uppfylldes till en liten del - några blev kristna men många kvarhöll sina gamla nordiska gudar. Idag kan ni se en minnesmärke över händelsen med munken Ansgar, ett stort stenkors som restes 1834, Ansgarkorset på höjden inom den gamla fornborgen på Björkö.

Birka överges
Byn övergavs av okänd anledning i slutet av 900-talet. Det finns olika teorier om varför den övergavs. Kan det ha varit ett politiskt beslut eller att landhöjningen vid denna tid gjorde att Birka inte längre var en så strategiskt bra plats. På ön finns ca 3000 gravar.

Utgrävningar i Birka
En av de största fynden på Birka kommer från en av Hjalmar Stolpes utgrävningar under slutet av 1800-talet. Han hittade en stor silverskatt med ca 450 islamiska silvermynt. Han hittade även flertalet silversmycken som låg på ett järnfat.

Hjalmar skulle egentligen till Björkö för att studera insekter i bärnsten - då han från början var entomolog (vetenskap om insekter). Vid sina utgrävningar hittade han gravar, föremål etc från vikingastaden. Han arbetade totalt ca 20 år med utgrävningar på Björkö. En hel del av hans fynd kan ni se på Historiska museet i Stockholm.

Birka
Adress: Ön Björkö i Mälaren (båt från Klara Mälarstrand, kajplats 3 i Stockholm) Avgår från fler platser. Avgång: Maj - Sept (beroende från vilken ort båten avgår från)

Populär tur till Birka
4 maj - 27 okt, 2024
olika platser Stockholm
Köp biljett
Biljetter presenteras i samarbete med Strömma. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Strömma. Bilder: Strömma.
Karta - Birka
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top