Var kan man hyra lägenhet i Stockholm?

Upptäck Stockholms olika stadsdelar

Nyiflyttad till Stockholm? Vart är det bra att bo?

Att flytta till Stockholm är en väldigt givande erfarenhet, men det kommer också innebära en hel del praktiska utmaningar om man inte är van vid att bo i en större stad. Utöver en större buffert för mat och nöjen, kommer man också behöva lägga undan lite mer varje månad för sin hyra.

Dyra lägenheter i Stockholm
Det är nog ingen hemlighet att lägenhetspriserna och även utbudet av lägenheter i staden gör det svårt för alla att uppfylla sin dröm om att flytta till huvudstaden. Men dock bidrar också Stockholm med utökade möjligheter och helt andra kulturella upplevelser som är värt att betala lite extra för.

Även som nyinflyttad från till exempel Spanien, kan det vara knepigt att hitta en lägenhet att hyra i Stockholm och framför allt om man vill bo mer centralt. På bostadslistan.se, kan man enkelt jämföra olika lägenheter att hyra både i centrala Stockholm eller lite utanför för en billigare prislapp.

Hyra lägenhet i Stockholm

Så fungerar Stockholms bostadskö för lägenheter
Många som är födda i Stockholm ställs i bostadskö redan från födseln. Detta eftersom det tar lång tid att få ett förstahandskontrakt som är centralt och inom tullarna. Men även som nyinflyttad kan det vara värt att ställa sig i bostadskö så snart som möjligt, för att få bättre chanser senare att hitta en drömlägenhet i ett område man föredrar.

För att ställas i kö hos Bostadsförmedlingen måste man först skapa ett konto. Därefter ställs man i kö hos föreningen och kan börja jämföra lägenheter. Hur många år måste man då stå i Stockholms bostadskö innan man får tillgång till ett förstahandskontrakt?

Att få tillgång till en lägenhet kan ta allt från några månader upp till 20 år beroende på vilken typ av boende man söker, i vilket område man letar lägenhet och vilken budget man har. Det är därför aldrig för sent att ställa sig i bostadskö och det finns chans att hitta ett passande boende efter några månader, däremot kommer inte utbudet att vara lika gediget.

För att ha en aktiv plats i kön betalar man 200 kronor per åt till Bostadsförmedlingen. När man väl har accepterat ett förstahandskontrakt, hamnar man återigen längst ner i kön. Så det är också viktigt att man har lite is i magen och inte accepterar den första lägenheten man erbjuds.

Vilket område är bäst att bo i?
Stockholms stad är indelat i 11 olika områden och omfattar både de centrala delarna som Östermalm, Vasastan och Gamla Stan. Men även områden utanför som Skarpnäck, Bromma och Farsta räknas också in i Stockholms stad.

De flesta skulle såklart kanske föredra att hyra en lägenhet mitt i innerstaden, men smakar det så kostar det. Av ekonomiska anledningar är det därför områden utanför innerstaden som passar bäst.

Här är det viktigt att man kikar på sin budget och även andra preferenser som är viktigt att man baserar valet av lägenhet efter. Uppskattar man naturen kommer det till exempel vara fördelaktigt att kika på en lägenhet lite utanför, vilket också kommer att vara billigare. Det finns inget område som är bättre än andra, utan allt beror på personliga preferenser.

Tips om man letar boende som student
För att ha råd att bo i Stockholm krävs det oftast också att man utökar sin månadsinkomst genom att ha ett extrajobb. Oavsett vart man letar finns mängder av upplevelser som guidade båtturer eller mysiga barer att upptäcka. Trots detta är det dock fortfarande många som har svårt att hitta ett boende som inte är för dyrt, samt vad mer man kan tänka på för att hålla kostnaderna som student nere.

1. Hyr en lägenhet tillsammans med en kompis.

Detta kommer halvera kostnaden för boendet och man har då mer pengar över varje månad. Dessutom är det väldigt socialt att bo i kollektiv.

2. Leta efter en lägenhet utanför tullarna.

Lägenheter som är mer centralt kommer att kosta mer pengar och därför kan man sänka hyran genom att bo lite längre ut. Det är dock viktigt att man enkelt kan ta sig till universitetet. Räkna alltid in kostnaden för SL för att se vart det kan vara värt att kika på boende.

3. Börja leta efter boende tidigt.

Eftersom det är många studerande som flyttar till Stockholm samtidigt, kommer detta innebära ett ökat tryck på bostadsmarknaden i staden. Vänta därför inte till sista minuten.

4. Hyr möblerat

När man hyr möblerat slipper man lägga pengar på att inreda rummet man hyr eller lägenheten. Detta kan också hjälpa till att hålla kostnaden nere.

5. Sätt en budget

Det är också viktigt att man sätter en budget innan man börjar jämföra olika boendealternativ. Hur mycket har man råd att lägga på hyran varje månad efter sin inkomst?

CoLive - Det nya boendet
Det finns även mer och mer boende där du bor med andra ungdomar mellan 20-35 år i lägenheter. Där har ni tillgång till stora delade utrymmen men självklart finns det också eget privat utrymme. Det kan vara riktigt kul och spännande att bo med andra i liknande situation - så kallad Coliving! Prata med dina kompisar om de också vill bo i Coliving när du vill bo ihop med dina vänner i en trevlig miljö.

Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top